Przypadek 22-1997 – 58-letnia kobieta z mnogimi neuropatiami czaszkowymi ad 8

Kathryn L. Ruoff: Laboratorium Mikrobiologii otrzymało próbki surowicy i kału do wykrywania toksyny C. botulinum. Większość laboratoriów wykorzystuje test neutralizacji myszy, test biologiczny do testowania toksyn. Odpowiednie próbki do badań obejmują próbki surowicy i kału, a także próbki jakiejkolwiek żywności, która mogła zostać spożyta przez pacjenta. Ponadto podejmuje się wysiłki w celu izolowania szczepów C. botulinum od próbek kału w przypadku zatrucia jadem kiełbasianym przenoszonym przez żywność. W rzadkich przypadkach zatrucia jadem kiełbasianym z rany wyhodowane są próbki zainfekowanej tkanki. W tym przypadku test neutralizacji myszy zastosowano do wykrycia toksyny w surowicy i wodnego ekstraktu z kału. Próbkę stolca badano również na obecność C. botulinum w beztlenowej inkubacji kultury wzbogacania. Wytwarzające lipazy, gram-dodatnie pręty, które były obligatoryjnymi beztlenowcami, zostały prawdopodobnie zidentyfikowane jako C. botulinum. Supernatanty kultur bulionowych tych organizmów testowano również pod kątem toksyny.
W biologicznym oznaczeniu toksyny, w którym badany materiał jest wstrzykiwany dootrzewnowo myszom, części myszy gotowane w celu zniszczenia toksyny lub inkubowane z preparatami antytoksyny w celu zneutralizowania są wstrzykiwane myszom jako kontrole. Surowica tego pacjenta była negatywna dla toksyny C. botulinum, co nie jest zaskakujące, ponieważ tylko około 35 procent pacjentów z zatruciem jadem kiełbasianym ma wykrywalną toksynę w ich surowicy. Hodowla wzbogacania stolca była jednak pozytywna w przypadku toksyny C. botulinum typu B w teście neutralizacji myszy, a szczep zidentyfikowany jako C. botulinum typu B wyizolowano z próbki kału.
Dr Shafqat: Gdy ustalono przypuszczalną diagnozę zespołu Guillain-Barré, wprowadzono wymianę plazmy. Po ponownym przesłuchaniu rodziny pacjenta dowiedzieliśmy się, że jej mąż przechowywał domowy domowy sos pomidorowy na bazie pomidorów w szklanych słoikach. Na dwadzieścia cztery godziny przed wystąpieniem objawów pacjent otworzył słoik i stwierdził, że jest zjełczały, ale zanim zdążył go odrzucić, spróbował jego zawartości. Nikt w rodzinie nie był wystawiony na sos spaghetti. Odrzucony słoik został później odzyskany przez członków Departamentu Zdrowia Publicznego w Massachusetts, a beztlenowa kultura zawartości była pozytywna dla C. botulinum.
Funkcja ruchowa pacjenta stopniowo się poprawiła. Dwa tygodnie po przyjęciu została wypisana do ośrodka rehabilitacyjnego. Doustne przyjmowanie leku rozpoczęto cztery tygodnie po wystąpieniu choroby, a wentylacja wspomagana została przerwana dwa tygodnie później. Dwa miesiące po wystąpieniu jej objawów została wypisana do domu. Cztery miesiące po chorobie chodziła z laską i wykonywała umiarkowane prace domowe.
Dr E. Tessa Hedley-Whyte: Botulizm był niezwykle rzadki w Stanach Zjednoczonych aż do I wojny światowej, kiedy konserwy, przygotowane w domu lub komercyjnie, stały się popularne. Komercyjne konserwowanie szybko zostało uznane za źródło choroby i stało się bezpieczniejsze dzięki zmianie metod przetwarzania. W dzisiejszych czasach większość przypadków zatrucia jadem kiełbasianym wiąże się z przyjmowaniem domowych produktów konserwowych. Ze względu na wysoką kwasowość pomidorów nie są one zwykle związane z zatruciem jadem kiełbasianym. Jednak wiele nowszych odmian pomidorów ma niską zawartość kwasu, zgodnie z instrukcją do konserwowania w domu, co sugeruje dodanie soku z cytryny do konserw pomidorów.
Diagnostyka laboratoryjna
Botulizm
Finansowanie i ujawnianie informacji
* Członek personelu, Oddział Neurologii i kierownik stowarzyszony, Laboratorium neurofizjologii, Szpital św. Elżbiety, Boston; asystent profesora neurologii, Tufts University School of Medicine, Boston.
[podobne: anakinra, ambroksol, alemtuzumab ]
[hasła pokrewne: demencja starcza agresja, dieta kopenhaska jadłospis pdf, dieta wrzodowa jadłospis ]